Introduktion

Skal man have ret til at afslutte livet, hvis man er fanget i en kørestol, har brug for hjælp 24/7 og finder livet meningsløst? Skal en kvinde kunne vælge en abort i uge 21, mens lægerne på afdelingen ved siden af kæmper for at redde et 23 uger gammelt for tidligt født foster?

I dette forløb sættes der fokus på etiske spørgsmål, der handler om livets yderpunkter, fødsel og død. For hvor går grænserne for, hvornår et foster bliver til et barn, og hvad skal veje tungest – hensynet til fostret eller moren? Og hvad med livets andet yderpunkt: Bør mennesker i visse situationer kunne få hjælp til at dø, hvis de ønsker det? Eller er den såkaldt passive dødshjælp tilstrækkelig?

Spørgsmålene om abort og aktiv dødshjælp er eksempler på etiske dilemmaer, som der ikke findes entydige svar på. Synet på liv og død hænger sammen med, hvilke værdier man bygger sit liv på. Ligeledes fortæller regler og love for abort og aktiv dødshjælp noget om, hvilket menneskesyn og værdier der er fremherskende i samfundet.

Hvad har abort og aktiv dødshjælp med religion at gøre?

Ikke nødvendigvis noget. Men abort og aktiv dødshjælp er eksempler på emner, som kan belyse, hvilken etik og hvilket menneskesyn, der gør sig gældende i forskellige religioner og livsopfattelser i dag.

I forløbet her skal I altså beskæftige jer med abort og aktiv dødshjælp fra en religionsfaglig vinkel med særligt fokus på følgende spørgsmål.

  • Hvornår er et liv, et liv? / Hvornår begynder livet?
  • Hvad er en værdig død?
  • Hvilken værdi har et menneskeliv?
  • Hvilke menneskesyn gør sig gældende/kommer til udtryk hos/er fremherskende i spørgsmålene om abort og aktiv dødshjælp.

I en række interviews fortæller sundhedsfaglige og religiøse personer om nogle af de nuancer og etiske dilemmaer, der viser sig, når man enten som pårørende eller professionel står ved et af livets yderpunkter.

Men hvad er etik og et etisk dilemma egentlig? Læs faktaboksene nedenfor, inden I går videre med emnet.

Begrebet etik

Der er etik på spil, overalt hvor mennesker er sammen. Etik handler nemlig helt overordnet om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i forskellige situationer, hvordan man bør handle overfor andre mennesker, og hvad det gode liv er.

Ordet etik kommer af græsk og betyder ”sædvane”, dvs. skik eller praksis. Ordene etik og moral betyder det samme, men moral kommer af latin og betyder, ligesom etik, sædvane/skik. I daglig tale skelnes der typisk ikke mellem begreberne etik og moral. Fx taler man ofte om at noget er “Etisk og moralsk forkert”. Men nogle filosoffer skelner mellem moral, brugt om konkrete regler for hvordan man bør opføre sig, og etik som de tanker man gør sig om, hvorfor reglerne er hensigtsmæssige. 

Det etiske dilemma

Hvad der er etisk rigtigt eller forkert behøver ikke nødvendigvis være juridisk rigtigt eller forkert. Det er fx ulovligt at kidnappe et barn. Men hvad nu, hvis ”kidnapperen” er moren, der flygter fra den voldelige far? Er det så en etisk forkert eller rigtig handling? I Danmark er det tilladt at få foretaget abort, men mange abortmodstandere betragter den frie abort som en etisk forkert handling. Det er ulovligt at skjule flygtninge i sit hjem, hvis de har fået afslag på asyl i Danmark, men er det det etisk forkert?

 

 Det etiske dilemma er en vanskelig værdikonflikt, hvor der skal træffes ét valg mellem flere handlingsalternativer; et valg, hvis udfald får konsekvenser for andre mennesker.

Det etiske råd

Etisk Råd blev oprettet i 1987 til rådgivning af Folketinget og offentlige myndigheder i forbindelse med de etiske dilemmaer, der opstår på sundhedsområdet med nye bio- og genteknologier. 

Rådet består af 17 medlemmer, der bliver udpeget for en treårig periode. Man kan højst være medlem i seks år. Medlemmerne er en blanding af fag- og lægpersoner. 

Rådet er en rådgivende og debatskabende institution. Folketinget såvel som andre institutioner er ikke forpligtede på at følge rådets anbefalinger, ligesom der ikke behøver være enighed blandt rådets medlemmer. Men politikerne læner sig ofte op ad anbefalingerne fra Etisk Råd. 

Kilde: Etisk Råds hjemmeside: nationaltcenterforetik.dk/raad-og-komiteer/det-etiske-raad/om-det-etiske-raad


                                                 Folkekirkens skoletjeneste i Gladsaxe/Herlev, Hillerød/Allerød og Gentofte